Oświadczenie Wójta Gminy Tymbark dr Pawła Ptaszka w sprawie boiska treningowego oraz oraz budowy ścieżki rowerowej

W ślad za opublikowanym w dniu 8 marca 2024 r. na internetowym portalu „tymbark.in” oraz oficjalnym profilu na Facebooku, Klubu Sportowego KS „Harnaś” Tymbark, informacji zatytułowanej: Sprzeciw Klubu Sportowego ,,Harnaś” Tymbark, podpisanego przez Zarząd Klubu, uprzejmie oświadczam co następuje.

Przedmiotowy obiekt, o którym Zarząd Klubu pisze, już u zarania swojego powstania przewidywany była, jako boisko treningowe/rezerwowe. Zbudowane w czynie społecznym i ogromnym wysiłkiem szeregu działaczy społecznych i sportowych, nie mogło wówczas, ale także i dziś spełnić podstawowych warunków technicznych boiska pełnowymiarowego, którego wymiary wynoszą 105 x 68 m.

Na załączonym do niniejszego oświadczenia planie, doskonale widać, iż, gdyby obiekt miał spełniać powyższe warunki, to bez wątpienia jego część, znajdowałaby się w korycie rzeki Łososiny. Z tego choćby względu, wspomniany obiekt nie mógł i nigdy nie będzie boiskiem o takich parametrach.

Działacze Klubu mieli i mają pełną świadomość, iż brak jest technicznych możliwości rozbudowy tego obiektu w takim zakresie. Podczas protokołowanego spotkania, jakie miało miejsce w dniu 5 lipca 2022 r. w Tymbarku, projektant Pan Paweł Dusza, przedstawiał ówczesnemu Zarządowi Klubu Sportowego: „kwestie problemowe z wymiarami boiska rezerwowego związane z rewitalizacją ww. obiektu. Mówił wówczas, iż „z uwagi na kształt działki nie da się uzyskać pełnowymiarowego boiska 68m/105m” Podczas tego spotkania jasno wybrzmiało, iż minimalna wielkość boiska, która pozwalała na obiór tego typu obiektu przez PZPN to wymiary 45m/90m.

W związku z powyższym, należy stwierdzić, iż planowana budowa, tak potrzebnej i społecznie oczekiwanej ścieżki rowerowej, nie spowoduje w żadnym przypadku, zmniejszenia wielkości płyty boiska treningowego poniżej minimalnych wymiarów. Dotknie ona tylko niewielkiego fragmentu przy ogrodzeniu. Po zmianach, realny wymiary płyty do gry, będzie wynosić 50 m/105m, co wypełni zaspokaja ewentualne potrzeby treningowe Klubu. Warto też wspomnieć, iż przy okazji, podczas budowy ścieżki rowerowej zostanie naprawione, znajdujące się dziś w fatalnym stanie technicznym ogrodzenie boiska od strony rzeki.

W tym kontekście należy również wspomnieć, iż obiekt ten w przeszłości, ale także w ostatnich latach, nie był faktycznie wykorzystywany przez KS „Harnaś”, jako boisko treningowe czy rezerwowe, o czym dobitnie świadczy stan jego murawy. O niewielkim zainteresowaniu Klubu tym obiektem może świadczyć także całe otoczenie boiska tj. ogrodzenie, bramki wejściowe, otaczająca zieleń, drzewa i niekoszona trawa. Niejednokrotnie na boisku można spotkać mieszkańców wyprowadzających psy. Można by, zatem zadać retoryczne pytanie czy ten obiekt ten w ogóle jeszcze pełni rolę boiska rezerwowego?

Jednocześnie należy wspomnieć, iż Klub Sportowy „Harnaś” dzięki konstruktywnej współpracy z Urzędem Gminy, korzysta ze wszystkich dostępnych obiektów infrastruktury sportowej: Hali Sportowej, Orlika, Sali Gimnastycznej w Szkole Podstawowej w Tymbarku. Ponadto, Klub użytkuje po bardzo preferencyjnych cenach tj. 127,44 zł [brutto] miesięcznie, pełnowymiarowe, oświetlone boisko z jego zapleczem sanitarnym oraz boisko rezerwowe.

Ponadto, Gmina Tymbark, hojniej niż inne dyscypliny sportowe, wspiera i dofinansowuje piłkę nożną w tym zajęcia z młodzieżą. Środki, jakie płyną na rzecz Klubu, tylko w trzech ostatnich latach wynoszą kolejno: 100 tys. w 2024 r., 88 tys. w 2023 r. czy 80 tys. w 2022 r.

W najbliższej perspektywie Gmina Tymbark planuje gruntowną modernizację najważniejszego obiektu sportowego tj. głównego stadiony piłkarskiego. W tej sprawie na przełomie listopada i grudnia 2023r. z przedstawicielami Zarządu KS Harnaś odbyło się już spotkanie, na którym dyskutowano o kompleksowej przebudowie stadionu obejmującego m.in.: murawę, drenaż boiska, mur oporowy, zaplecze sanitarne, piłkochwyty tudzież budowę nowe boiska Orlik. Koszt tej inwestycji zamknie się kwotą kilkunastu milionów złotych i tylko od dobrej współpracy, samorządu ze stowarzyszeniem, zależy czy zakończy się ona naszym wspólnym sukcesem. Jest, zatem szereg płaszczyzn do współpracy i należy je wykorzystywać dla wspólnego celu, jakim jest rozwój naszej gminy.

Jednym z jej elementów rozwojowych jest podjęte przez władze samorządowe starania o budowę nowoczesnej infrastruktury rekreacyjnej, która obok już istniejącej strefy przemysłowej, pozwoli na rozwój strefy usług i obsługi potencjalnego ruchu turystycznego. Jej ważnym elementem jest budowana właśnie ścieżki pieszo-rowerowej, której fragment został wytyczony w pobliżu boiska treningowego.

Przygotowany projekt zostały maksymalnie zoptymalizowany z uwzględnieniem zarówno interesu społecznego tj. potencjalnych użytkowników ścieżki oraz warunkami technicznymi wynikającymi z obowiązujących przepisów. Obiekt ten podobnie jak boisko treningowe, będzie służył mieszkańcom naszej gminy i turystom. Jestem przekonany, iż rozwój w tym rejonie nowych obiektów da również asumpt do poważnej i merytorycznej dyskusji nad modernizacją boiska, która uwzględniać będzie interes wszystkich naszych mieszkańców i tych grających w popularną piłkę nożną jak i rowerzystów, osoby starsze, które chciałby również z tej infrastruktury korzystać.

Zadaniem Gminy jest zapewnienie zrównoważonego rozwój z uwzględnieniem potrzeb jej wszystkich mieszkańców.

dr Paweł Ptaszek